El passat dissabte 23 de novembre es va celebrar al Casal de Joves Palau Alós de Barcelona la Festa Cultural del Marroc, en solidaritat amb els menors migrants sense referents familiars. Un esdeveniment organitzat per l’Associació DARNA i per EuroArab (el Centre d’Investigadors i Professionals Euro-Àrabs ), per conscienciar sobre la realitat dels menors sense referents familiars a Catalunya. L’acte, que va congregar gairebé 200 persones entre menors, educadors i associacions, va servir per recordar que forma part d’una campanya per sensibilitzar sobre la situació d’emergència que viuen actualment gairebé 3200 menors estrangers tutelats per la Generalitat de Catalunya, i el futur gris que els espera en fer 18 anys, en què la majoria es troben al carrer, però sense permís per treballar.

El president de l’Associació DARNA, Rachid El Younoussi, va explicar que «la nostra experiència al Raval és única, des del principi hem apostat per l’esport com a eina d’inclusió social, vam començar fa 3 anys i avui tenim un equip de futbol 11, format exclusivament per menors i ex menors no acompanyats que estan jugant a la lliga de la Federació Catalana de futbol, ​​a més de l’equip de futbol sala». Per la seva banda Zouhair el Hairan, de la junta directiva d’EuroArab va explicar que «aquesta Festa del Marroc té com a objectiu principal començar una campanya de sensibilització cap al col·lectiu de migrants menors sense referents familiars. Es tracta d’un col·lectiu estigmatitzat i instrumentalitzat, i cal posar èmfasi en què es tracta de menors i, en definitiva, nens que requereixen de protecció social i institucional.»

Per a Aroa Ortega Ramon, periodista i membre d’EuroArab, «la trobada amb menors no acompanyats és una oportunitat per reconèixer la diversitat de la nostra societat. I lluitar junts contra els estereotips, esforçant-nos tots, joves arribats a Barcelona i veïns, en conèixer-nos». Aquesta ideia va ser reforçada per Mohamed Ahsissene, portaveu d’EuroArab, «l’índex de criminalitat d’aquest col·lectiu no és ni del 2 per cent». Per la seva banda, Iman, de l’associació Ex-Menas, hi ha coses difícils d’explicar, «no puc entendre com un jove que acaba de fer els 18 anys,es trobi al carrer en un obrir i tancar d’ulls, sense permís de treball».

En definitiva, del que es va parlar, directa i indirectament, és de la normalització. Per Jaouad, de 16 anys, que va arribar a Espanya fa poc més de 6 mesos i que ja està jugant a l’equip de futbol de DARNA, no és més que això, «el que vull jo i els altres menors és una vida com els altres nens. No vaig poder fer res d’això al meu país, sóc aquí per aprendre, estudiar i aportar a la societat d’aquí».

La Festa del Marroc va concloure amb el grup de música eclèctica del jove Imad Amrah, que va arribar a Catalunya sent un menor no acompanyat. Aquesta festa va comptar amb el suport del restaurant Almenara situat al Carrer Llull, num. 418, de Barcelona que es va encarregar del menjar marroquí juntament amb una cuinera marroquina, l’Amina. Es va servir el plat típic marroquí per antonomàsia, el cuscús.

Traducció i adaptació al català de l’article publicat a InfoTalqual: https://infotalqual.net/barcelona-fiesta-marroqui-en-solidaridad-con-los-menores-no-acompanados

Deja un comentario

A %d blogueros les gusta esto: